Picture
"Sa nu faci ce vrei sa faci si sa faci ce nu vrei sa faci"

Un paradox care suna cel putin ciudat si care nu are sens pentru marea majoritate dintre noi pentru ca este in contradictie cu abordarile si obisnuintele prin care ne manifestam in viata de zi cu zi. Peste tot auzim indemnul ca daca faci ce simti faci bine. Dar este incomplet si de multe ori chiar gresit acest indemn. Daca facem doar ce simtim riscam sa fim pacaliti la un nivel atat de subtil inca as putea spune ca atunci cand constientizam un impuls/reactie emotionala care te imbie la o anumita directie de manifestare, actionarea corecta care te apropie de adevar si care iti desconspira structurile egotice ar fi exact opusul indemnului reactiei.
De aceea asta e necesar sa constientizam importanta virtutiilor si sa ne ghidam dupa ele: smerenia, daruirea, curajul, altruismul, etc..care vin din iubire.
Virtute insemnand cam tot ce inseamna opusul manifestarilor egotice: aroganta, egoism, lasitate, mandrie, posesivitate, etc... care vin din frica. Iar tot ce inseamna manifestare egotica inseamna opusul virtutilor.

Vorbim deci despre o combinatie intre virtuti si bunul simt.

Priveste in oglinda impulsul si actiunea inainte sa o intreprinzi si observa in ce fel se schimba starea emotionala avand ca punct de reper virtutea care caracterizeaza acel moment.

Daca faci un experiment privind in obiceiurile zilnice cand ai vrea sa faci un anumit lucru care-ti da o stare de confort si siguranta incearca sa nu-l mai faci. Sau cand nu vrei sa faci ceva anume cauta sa faci acel ceva. Vei observa in ambele situatii ca starea de confort pe care am fi anticipat-o prin automatismele obisnuintelor din comportament se schimba intr-o stare de usoara angoasa, anxietate, neliniste...si asta doar pentru ca am taiat din hrana Ego-ului si incepem sa alimentam alte structuri ale sinelui.

Intodeauna cand taiem alimentarea Ego-ului acesta raspunde cu reactii in sistemul nervos care se traduc in stari emotionale si senzatii neplacute.

Spre exemplu daca ai un caracter egoist, tendinta si obiceiul care-ti dau starea de bine pe moment este sa acumulezi, sa strangi, iar sa renunti te-ar pune intr-o situatie de disconfort.
Daca ai un caracter gelos/posesiv in relatii, tendinta care-ti ofera starea de confort si bine este sa-ti controlezi partenerul, sa-l domini, iar doar gandul ca partenerul poate face sex cu altcineva iti induce automat o stare de frustare, nesiguranta, anxietate.
Este aceeasi situatie ca si in cazul oricarui banal viciu pe care fiecare il paote identifica cu usurinta...starea emotionala si senzoriala de bine este obtinuta prin alimentarea viciului, insa cand viciul este refuzat ne incearca imediat o stare de panica ,anxiestate insotita de senzatii neplacute la nivel subtil si poate chiar dureroarse la nivel mai grosier in planul fizic.

...poate din acest motiv subtilitatile descive nu sunt constientizate poate pentru tot restul vietii in cazul majoritatii. Pentru ca manifestarea este incarcata de un antagonism la un nivel atat de personal si intim. Vorbim aici de o sinceritate la un nivel nonpersonal...dincolo de granitele Eului...ori pana nu stii cine esti, ce este Eul si cum este structurat, cum se manifesta, este aproape imposibila o abordare constienta.

Dar am o veste buna..
Partea frumoasa si marele secret este ca atunci cand reusim sa trecem detasati de primele etape in care starile si senzatiile ne incearca, vom atinge un spatiu de eliberare, o stare de bine si pace care ne incarca cu adevarat devenind pe zi ce trece mai puternici si mai stapani pe sine si mai liberi in viata noastra.

Starile emotionale si senzatiile de care fugim sau pe care le vanam zilnic din necunoastere nu sunt altceva decat veritabile unelte si daca reusim sa le intelegem valoarea si natura, sa le observam fara sa ne prindem in ele , ne pot deveni adevarate puncte de reper in vindecarea interioara.




Leave a Reply.