Picture
O intamplare recenta care o pot prezenta ca un exemplu perfect care reflecta diferentele de abordare in relationarea cu ceilalti:
O abordare bazata pe castig personal,  minciuna, aroganta
sau
O abordare bazata pe sinceritate, corectitudine, egalitate, bun simt.

Am facut un targ cu un fluier, insa am gresit in legatura cu tonalitatea, fluierul fiind intr-o alta tonalitate fata de ce i-am zis clientului. Clientul mi-a scris ca nu e tonalitatea care o astepta fara sa-mi zica ca vrea banii inapoi sau sa-mi propuna alt targ, dar parea usor nemultumit.

Ca raspuns, dupa ce i-am explicat eroarea neintentionata, in incheiere i-am scris:

"Crezi ca solutia ar fi sa-ti trimit banii inapoi?...o pot face daca te nemultumeste destul de tare, insa, daca nu e un inconvenient prea mare situatia de fata pt tine, te rog sa accepti targul cu scuzele de rigoare."

Imi aduc aminte de vremuri nu prea indepartate cand nu m-as fi oferit sa-i returnez banii chiar daca mi-as fi recunoscut si atunci greseala. In loc mi-as fi zis "las ca-i bun s-asa, suma nu-i mare, probabil ca-si permite" si cate alte sumedenii de motive care sa-mi justifice interesele si sa-mi asigure un confort de suprafata.  As fi incheiat cu niste scuze formale mintindu-ma ca-mi pasa. Si as fi rezolvat problema in scopul meu egoist, bineinteles.
Insa...
Abordarea corecta este exact asa cum simti ca este, nu cum ai vrea sa fie...si asa m-am raportat indiferent cat de mare nevoie as avea de acei bani...fiind greseala mea, trec peste nevoile personale FARA COMPROMIS. Ii sugerez alternativele la care sunt deschis in primul rand cele mai benefice pentru el , apoi cele benefice mie si astfel  II RESPECT DREPTUL DE A ALEGE.

Aici este un exemplu care are ca miza un castig material, insa aceleasi mecanisme se manifesta si cand miza este de natura emotionala. Cand miza este de natura emotionala deformatiile sunt si mai grosolane
. Cu cat atasamentele in care suntem prinsi sunt mai profunde, cu atat structurile egotice care se cer dizolvate sunt mai inradacinate si, deci, sinceritatea este mai greu accesibila, iar jocurile manipulative se intind pana in subtilitati din cele mai rafinate si greu de detectat/recunoscut.

Dar in general vorbim de o recunoastere a valorilor prin simtire, sensibilitate, sinceritate (de cele mai multe ori la indemana oricui)...si apoi actionarea conform acestor valori. Bineinteles ca nu e tocmai usor , ca asta presupune ca propriile atasamente de: vise, planuri de viitor, dorinte,  sa fie sacrificate....si tocmai aceste atasamente si nevoi egotice ne imping sa deformam realitatea, sa schimbam sinceritatea pe minciuna inlocuind colaborarea pe competitie, egalitatea pe superioritate, daruirea pe egoism...si bineinteles ca ce dam aia primim.

In momentul in care te raportezi real la o situatie in relationare, vei primi recompense nebanuite cu mult peste nimicurile care ar fi fost obtinute prin masti, minciuna si jocuri manipulative :)
Leave a Reply.